Adak kesildikten sonra yapılması gerekenler

Adakta bulunacak kişinin niyet etmesi gerekmektedir. Adağın geçerliğinin olması için adakta bulunan kişinin Müslüman olması, akıl sağlığının yerinde olması ve ergenlik çağına erişmiş olması gerekmektedir. Adağın insan veya bir eşya için kesilmesi kabul edilmez. Allah'a verilenler için şükür amaçlı kesilmelidir.

Adak kestikten sonra hangi dua okunur?

La ilahe illallahu vallahu ekber. Allahü ekber ve lillahil hamd." Bu cümle ile Allah (c.c) yüceltilir ve kurbanın Allah (c.c) için kesildiği belirtilir. Kurban kesilirken Allah'ın verdiği nimetleri hatırlamak ve kurbanı şükran içinde kesmek gerekir.

Adak zamanında yapılmazsa ne olur?

Meydana gelmesi istenmeyen bir şarta bağlı olarak adakta bulunan şahısların, Allah'a verdiği bu sözde durması gerekir. Mesela “Bir daha içki içmeyeceğim, içersem bir ay oruç tutayım.” şeklinde adakta bulunma böyledir. Fakat istenmeyen şart gerçekleşirse, dilerse adadığı şeyi yerine getirir, dilerse yemin kefareti öder.

Adak kesildiğinde namaz kılınır mı?

Kurban namazı diye bir namaz yoktur. Kurban kesen kişi böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah'ın verdiği nimete şükür olarak iki rekât nafile namaz kılabilir.

Adak eti kaç kişiye verilir?

Adak etinin dağıtılması konusunda herhangi bir kesin kural yoktur. Niyet önemlidir. Ne kadar çok kişiye dağıtılırsa o kadar sevabı büyüktür. 7 veya 10 kişi ile sınırlı değildir.

Dileklerin kabul olması için hangi dua edilmelidir?

'Estağfirullah min külli ma kerihallah, Estağfirullahel'azim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh. ' Bu çok etkili olan dilek duasının Arapça okunuşu şeklidir.

Adak vekaleti nasıl verilir sözleri?

Sözlü olarak vekâlet verilirken vekil tayin edilen kişiye “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” demelidir. Bu sözlerin ardından vekil tayin eden kişi kurbanı bizzat kendisi kesebilir veya aldığı vekâleti bir başka kişi ya da kuruma devredebilir.

Adak ne kadar sürede yerine getirilir?

Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adayan kişi, şart gerçekleşmesi halinde adağını ilk fırsatta yerine getirmelidir. Şarta bağlı olmayan adaklar ise herhangi bir vakitte yerine getirilebilir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 481). Ancak uygun olanı, ilk fırsatta yerine getirilmesidir (Kâsânî, Bedâi', V, 94).