Amniyosentez zararı varmı

Amniyosentez işlemi esnasında fetusa temas olmadığında direkt bir zarar mümkün değildir. İşlem sonrası çok nadir de olsa enfeksiyon gelişme riski bulunmaktadır.Nov 21, 2018

Amniyosentez testi riskli mi?

16 – 20. gebelik haftaları arasında yapılan genetik amniyosentez işlemi 1/300 – 1/500 oranında düşük riski taşımaktadır. Nadiren görülür, yırtık alanı kendiliğinden iyileşerek gebelik normal seyrinde ilerleyebilir veya enfeksiyon ve düşüğe yol açabilir.

Amniyosentez yapıldıktan sonra nelere dikkat etmeliyiz?

Amniyosentez'i takiben ilk 24 saat fiziksel aktivitelerin olabildiğince azaltılması ve mümkünse yatak istirahati önerilir. Amniyosentez sonrası 3 gün cinsel temasta bulunulmaması gerekiyor. Amniyonsentez uygulanan kişi duş, tuvalet gibi ihtiyaçlarını rahatlıkla kendisi giderebiliyor.

Amniyosentez ön sonuçları güvenilir mi?

Amniyosentez sıvısının genetik incelemesi: FISH testi kullanılan tetkik metoduna göre ˜-99 oranında güvenilir olup sonuçları 24 saat içinde çıkar. Tüm kromozom kuruluşunu gösteren karyotip tayini sonuçları ise 2-3 hafta içinde çıkar ve 0 güvenilirdir.

Amniyosentez zorunlu mudur?

Amniyosentez gibi tanı testleri, bebeğinizin belli bir rahatsızlığı olup olmadığı hakkında daha kesin bilgi verir. Amniyosentez, isteğe bağlıdır ve testi yaptırmakla ilgili doğru ya da yanlış bir seçim yoktur.

Amniyosentez sonucunda neler belli olur?

Amniyosentez uygulamasında amniyotik sıvının laboratuvar ortamında incelenmesi ile bebeğin kromozom yapısı araştırılır, genetik hastalıklar olup olmadığına bakılır, varsa metabolik hastalıklar tespit edilir, enfeksiyon olup olmadığı incelenir ve bebeğin akciğer gelişimi analiz edilir.

Amniyosentez testi yanlış çıkar mı?

Nadir de olsa hem yanlış negatif hem de yanlış pozitif sonuç verme olasılığı vardır. Amniyosentez ise bir tanı testidir. Çıkan sonuç teorik olarak %100 doğrudur. Bu testten sonra başka bir teste ihtiyaç kalmaz.

Amniyosentez sonucu nasıl değerlendirilir?

Amniyosentez, tanı testi olup; %99 üzerinde güvenirlilik oranına sahiptir. Amniyosentez %1 oranında sonuç vermeyebilmektedir. Anne karnından alınan amniotik sıvıdan elde edilen bebek hücreleri kültür denilen ortamda çoğaltılarak genetik laboratuvarlarda inceleme altına alınmaktadır.