Ayıplı araç nedir

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un 8. maddesinde ayıplı mal; tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmayan ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan mal şeklinde tanımlanmıştır.Jun 18, 2021

Ayıplı ürünler nelerdir?

Ticaret kanununda belirtilen tanımı ile ayıplı mal; etiketinde, ambalajında, reklamında bildirilenlere uyulmayan, standardında veya teknik düzenlemesinde hata ve eksik olan; tüketicinin beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran, her türlü maddi, ekonomik ve hukuki eksiklikleri içeren maldır.

2 el araç ayıplı mal nedir?

Ayıp, bildirilen veya beklenen niteliklerde eksikliğin olması halidir. Alıcının, beklenen niteliklerdeki eksikliği bilmesi durumunda, aracı satın almaması veya daha az bir bedel karşılığında satın alması durumu mevcutsa hukuki olarak ayıptan söz edilebilir.

Ayıplı araç hangi mahkeme?

Ayıplı sıfır veya ikinci el aracın iadesi, misli ile değiştirilmesi veya diğer seçimlik haklardan bir tanesi kullanmak için açılacak dava aracı alan şirket ise ve ticari amaç ile almış Ticaret Mahkemesi görevli, araç ticari amaç ile alınmamışsa Tüketici Mahkemesi görevli olacaktır.

Ayıplı mallar nedir?

Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.

Ayıplı araç davası ne kadar sürer?

Ayıplı araç dava süreci, tam olarak bilinememekle birlikte davalar yaklaşık 1 yılı bulabilmektedir. Fakat bu durum olağandışı durumlarda 1 yılı da aşabilir. Ayıplı mal, araçta belirtilen özelliklerin ve modelin sözleşmede belirtildiğinden farklı çıkması halinde ortaya çıkan bir durumdur.

Ayıplı mal çeşitleri nelerdir?

Açık Ayıp: Satılan malda gözle görülebilen ayıplardır. Gizli Ayıp: Gözle görülemeyen ve malın kullanılması ile ortaya çıkan ayıptır. Hukuki Ayıp: Malda açık ve gizli ayıp hususunda bir eksiklik olmamasına rağmen hukuki nedenlerle maldan yararlanma kısmen veya tamamen engelleniyorsa hukuki ayıp söz konusudur.

Ayıplı malda ihtar zorunlu mu?

Eğer ayıp satın almadan itibaren altı ayı geçmiş bir sürede ortaya çıkar ise malın ayıplı olduğunun ispatı tüketiciye aittir. Malın ayıplı olduğu hususu satıcıya ihtar çekmek suretiyle bildirilmelidir.