Azotlu gübre nedir

Azotlu gübreler “üst gübre” olarak da bilinir. Azot, salma sulama yapılması, yağış olması ya da gübrenin toprak yüzeyinde kalması halinde en kolay kayba uğrayan bitki besin maddesidir. Toprağa verildikten sonra ısı ile hızla buharlaşabileceği gibi, su ile yıkanarak kolaylıkla toprağın alt katmanlarına da taşınabilir.

Azotlu gübreler hangileri?

Azotlu Gübreler Nelerdir?

En çok azot hangi gübrede bulunur?

Üre gübresi: E-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor.

Azot hangi hayvan gübresinde bulunur?

Ahır gübresi, terkibinde bulunan azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin elementleri dolayısıyla, toprağı besin maddelerince zenginleştirir.Toprağa humus vererek de toprağı ıslah eder. Ahır gübresi, toprağın işlenmesini kolaylaştırır.

Azot hangi besinlerde bulunur?

Çeşitli Baklagil Ürünleri Tarafından Sabitlenen Yaklaşık Azot Miktarı

ÜrünTon / Hektar Azot
Fiğ80
Bezelye71
Kışlık Bezelye54
Yer Fıstığı42

Saf azot gübresi hangisi?

Amonyum nitrat gübresi, kireçli (CAN %26) ve saf halde (AN %33) olmak üzere iki ayrı türde piyasada satılır. Kireçli olanı yaklaşık olarak %26 oranında saf azot besin maddesi içerir ve bu, kalsiyum amonyum nitrat gübresi olarak bilinir. Saf amonyum nitrat ise min. %33 azot içerir.

26 azot gübre Nedir?

Dünyada en çok kullanılan azotlu gübrelerin başında gelen Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) gübresi bünyesinde %13 amonyum ve %13 nitrat azotu olmak üzere toplam %26 azot bulundurur. Nötr karakterli bir gübre olan CAN her türlü toprakta kullanılabilmekte olup, toprak pH'sini değiştirmez.

Fazla azot bitkiye zarar verir mi?

Fazla azot, bitkilerin hastalık etkenlerine karşı dirençlerinin azalmasına ve aynı şekilde bunların düşük sıcaklık derecelerinde zarar görmesine de sebep olur. Pratikte sonbaharda fazla miktarda azotlu gübre verilen meyve ağaçlarının dondan çok fazla zarar gördükleri sık sık gözlenmektedir.