Boyun fıtığı tehlikelimi

Boyun fıtığı tehlikeli mi?

Bazı meslek gruplarında özellikle de şoför, ağır iş yapan işçiler, öğretmenler ve masa başı çalışanlarında görülen boyun fıtığı toplumda oldukça yaygın görülen tehlikeli bir hastalıktır. Günlük ve sosyal hayatımızı olumsuz şekilde etkileyen ek rahatsızlıklara neden olan boyun fıtığı için erken teşhis çok önemlidir.

Boyun fıtığı tedavi edilmezse ne olur?

Boyun fıtığı zamanında tedavi edilmezse klinik tablo her iki kol ve her iki bacakta felç oluşumuna kadar gidebilir. Tüm vücudu kapsayan duyu kaybı, idrar ve büyük abdestini kaçırma veya yapamama gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Boyun fıtığı ameliyatında ölüm riski var mı?

Elektif şartlarda yapılan, yani hiçbir acil durum söz konusu olmaksızın hasta en iyi şekilde ameliyata hazırlanarak planlı şekilde en uygun zamanda yapılan fıtık onarımlarında risk çok çok düşüktür. Hayati risk pratik olarak yoktur.

Boyun fıtığı ilerleyince ne olur?

İlerleyen yaşla birlikte omurganın diskleri esnekliğini ve elastikiyetini kaybedebilir. Diskleri çevreleyen bağlar kırılgan hale gelir ve daha kolay yırtılır. Fıtıklaşmış bir disk varlığında, çevredeki omurilik sinirlerine (radikülopati) veya omuriliğe (miyelopati) baskı uygulanıp ağrılı semptomlara neden olabilir.

Boyun fıtığı kendi kendine geçer mi?

Çoğu insan 6 hafta içinde iyileşir ve normal aktiviteye döner. Semptomlar devam ederse, ameliyat önerilebilir.

Boyun fıtığı patlarsa ne olur?

Önemli: Boyun fıtığı ilerlediğinde ve disk yapısı bozulup boyun fıtığı patladığında omuriliğe baskı fazla olabilir. Bu durumda olan hastalarda dengesizlik şikayeti yaşanması mümkündür. Değerli hastalarım gördüğünüz gibi boyun fıtığı patlaması yalnızca boyun bölgesinde şikayetlere neden olmaz.

Boyun fıtığı hangi hastalıklara yol açar?

Fıtığın etkilediği omurilik ve omurilikten çıkan sinirin uyardığı bölgeye göre belirtiler oluşur. Boyun ağrısı, sağ veya sol kolda ağrı, uyuşma, sırt ve göğüs ağrısı çok ilerlemiş ve omuriliğe aşırı baskı uygulayan fıtıklarda yürüme bozukluğu yani dengesi yürüme, ellerde veya kollarda güç kaybı gibi belirtiler görülür.