D vitamini nedir ne için kullanılır?
Vücutta doğru seviyede D vitamini, yeterli kalsiyum ve fosfora sahip olmak, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önem taşır. D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından üretilir.
D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
D vitamini nelerde var?
D vitamini açısından zengin gıdalar arasında yumurta sarısı, yağlı balıklar ve karaciğer bulunur….D VİTAMİN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
- Somon, sardalya, ringa, kılıç, ton, uskumru gibi yağlı balıklar.
- Sığır karaciğeri.
- Yumurta sarısı
- Karides.
- Tavuk.
- Kırmızı et.
- Doğada güneş gören mantarlar.
Oct 20, 2021
D vitamini eksikliği nelere yol açar?
D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?
- Kanser,
- Sürekli yorgunluk,
- Diyabet,
- Hipertansiyon,
- Depresyon,
- Romatizma,
- Kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Ayrıca D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu da negatif yönde etkileyerek, kemik hastalıklarına yol açabilmektedir.
Jun 4, 2021
En iyi D vitamini nedir?
Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Yağlı balıkların dışındaki besin kaynakları, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, eksiklik durumunda D vitamini gereksinmesini karşılayamayabilir.
D vitamini eksikliği için ne yemeli?
D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.
Hangi meyvede D vitamini var?
D Vitamini İçeren Meyve ve Sebzeler Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir1.