D vıtamını nedır

D vitamini nedir ne için kullanılır?

Vücutta doğru seviyede D vitamini, yeterli kalsiyum ve fosfora sahip olmak, güçlü kemikler oluşturmak ve korumak açısından önem taşır. D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavi etmek ve önlemek için kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından üretilir.

D vitamini eksikliği nasıl anlaşılır?

D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.

D vitamini nelerde var?

D vitamini açısından zengin gıdalar arasında yumurta sarısı, yağlı balıklar ve karaciğer bulunur….D VİTAMİN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

  • Somon, sardalya, ringa, kılıç, ton, uskumru gibi yağlı balıklar.
  • Sığır karaciğeri.
  • Yumurta sarısı
  • Karides.
  • Tavuk.
  • Kırmızı et.
  • Doğada güneş gören mantarlar.

Oct 20, 2021

D vitamini eksikliği nelere yol açar?

D Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açar?

  • Kanser,
  • Sürekli yorgunluk,
  • Diyabet,
  • Hipertansiyon,
  • Depresyon,
  • Romatizma,
  • Kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Ayrıca D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu da negatif yönde etkileyerek, kemik hastalıklarına yol açabilmektedir.

Jun 4, 2021

En iyi D vitamini nedir?

Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır. Yağlı balıkların dışındaki besin kaynakları, normalin üzerinde tüketilmiş olsa bile, eksiklik durumunda D vitamini gereksinmesini karşılayamayabilir.

D vitamini eksikliği için ne yemeli?

D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.

Hangi meyvede D vitamini var?

D Vitamini İçeren Meyve ve Sebzeler Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne göre sebzeler arasında brokoli ve havuçta, meyveler arasında ise elma ve muzda, bademde, mercimekte, tam tahıllı ekmekte de eser miktarda D vitamini bulunabilir1.