Döküm kumu çeşitleri

Döküm kumları 4 çeşittir. Bunlar; silis kumu, zirkon kumu, kromit kumu ve olivin kumudur. Silis (SiO2) kumu piyasada en çok kullanılan kum çeşididir.

Döküm için hangi kum kullanılır?

Döküm işleminde kalıp olarak kum kullanılması maliyet açısından en uygun yöntemdir ve özellikle pik dökümde yaygın olarak kullanılır. Tür olarak ise silis kumları tercih edilir. Bu kumların tane boyutu ve şekli dökümün kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir.

1 kalıp kumundan beklenen özellikler nelerdir?

Kalıp kumuna bu özelliği kazandıran kum taneleri arası boşluklardır. Bunu da kontrol eden dört tane faktör vardır: i) tane inceliği, ii) tane şekli, iii) bağlayıcı cinsi ve miktarı, ve iv) nem miktarıdır.

AFS kum ne demek?

20-30 AFS Silis Kumu : Ağırlıklı olarak halı sahalarda suni çim içerisine suyu drene etmesi için kullanılır, yapı kimyasalı, kumlama kumu ve epoksi kumu olarakta kullanımı mevcuttur.

Kum döküm maça nedir?

Döküm parçaların iç boşluklarını veya modelin kumdan sıyrılması sırasında bozulabilecek kalıp kısımlarını oluşturmak için kullanılan kalıp elemanlarına maça denir. Maça malzemeleri çoğunlukla kumdur. Fakat bu kumlar kalıp kumundan farklıdır. En önemli farkta kalıp kumundaki kil yerine bağlayıcıların kullanılmasıdır.

Döküm kumları nelerdir?

Döküm kumları 4 çeşittir. Bunlar; silis kumu, zirkon kumu, kromit kumu ve olivin kumudur. Silis (SiO2) kumu piyasada en çok kullanılan kum çeşididir.

Kalıp kumuna hangi tür testler ve hangi amaçla uygulanır?

K.K. sorumlusu tarafından gerçekleştirilir. Kalıplama kumuna gaz geçirgenliği, sıkıştırılabilirlik, mukavemet, nem, kil miktarı testleri uygulanır, kalıplama kumunun sıcaklığı, kalıp sertliği ölçümleri yapılır.

Kumun özellikleri nedir?

Kum; bölünmüş kaya ve mineral parçacıklarından oluşan granül bir malzemedir. Çakıldan daha ince ve siltden daha kaba olur. Kum ayrıca bir dokusal toprak veya toprak türüne de atıfta bulunabilir. Yani, kütle olarak %85'den fazla kum boyutlu parçacık içeren bir topraktır.