Hakim olmak için gereken kişisel özellikler

Hakimin özellikleri nelerdir?

aa- Madde 1792 – Hâkim; hakîm, fehîm, müstakîm, emîn, mekîn ve metîn olmalıdır.

  • (Hakîm ; âlim, bilgin, haklı ve haksızı ayırıp hak ve adalet üzere hükmeden.
  • Fehîm ; akıllı, zeki, anlayışlı.
  • Müstakîm ; doğru, eğri olmayan, hilesiz, temiz, dürüst.
  • Emîn ; emniyetli, kendine inanılan, itimat edilen, güvenilir.

Kimler hakim olamaz?

Hukuk fakültesi mezunu olmayan kişiler hakimlik yapamaz. Fakat iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları idari hakim olabilir. Aynı zamanda yüz kızartıcı suç işlemiş olanlar ve devlete karşı yapılan suçlardan yargılanan kişiler hakimlik görevi yürütemez.

Hakim olmak için hangi özellikler gerekir?

Hakim, mahkemelerde çalışan ve hukuk kuralları çerçevesinde kalarak herhangi bir konuda karar alınmasını sağlayan kişidir. Hakimler, şahısların devlet ya da yine şahıslarla yaşadığı anlaşmazlıkları çözüme kavuşturur.

Hakim olmak için gereken özellikler nelerdir?

Hakim olmak isteyen kişilerin öncelikle herhangi bir hukuk fakültesinden lisans diploması alması gerekmektedir. Bu mesleği yapabilmek için bir diğer koşul ise 40 yaşın üzerinde olmaktır. Bu şartları yerine getiren kişiler hakimlik sınavına girebilir. Bu sınavdan en az 70 alan kişiler ise hakimlik mesleği yapabilirler.

Hakimlikte yaş sınırı var mı?

Sınava başvuru yapacak adaylarda, Türk vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, avukatlıktan hakim savcılığa geçmek isteyenler için ise 45 yaşını doldurmamış olmak şartı aranacak.

Hakim kaça ayrılır?

Hakimlik görevi iki branşa ayrılır. Bunlardan biri İdari Yargı Hakimliği diğeri de Adli Yargı Hakimliği dir.

Kimler savcı olamaz?

Yoğun iş temposuna, strese ve psikolojik olarak suçlara tanık olmaya dayanıklı olmayan kişiler savcılık yapamaz. Aynı zamanda kamu haklarından mahrum olan kişiler ve yüz kızartıcı suç işleyen kişiler de savcılık görevini yürütemez.