Hamilelikte miyom bebege zarar verirmi

Gebelik sırasında boyutları büyük olmayan miyomlar, belirgin bir zarara neden olmaz. Fakat büyük olanlar bebeğin başının doğum kanalına engel olacak şekilde lokalizasyonda bulunabilir. Bazı yerleşimdeki miyomlar gebelikte düşük ve erken doğum riskini arttıracak etkiler yapabilir.Feb 6, 2015

Miyom bebeği etkiler mi?

Miyomlar genel olarak gebeliğe engel teşkil etmez. Doğum sırasında sezaryen dışında, anne adayının zorlayacak sorunların yaşanmasına neden olmaz. Miyomlar rahimde düz kaslarda gelişen iyi huylu, düz kas ve bağ dokusu içeren kitlelerdir. Gebelik kontrolü yapılan kadınlara % 4 oranında miyom tanısı konulmaktadır.

Miyom bebeğin gelişimini engeller mı?

Miyom bebeğin ters gelmesine veya doğum kanalına girmesine engel olarak normal doğuma engel olabilir. Normal bir gebelikte gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin makat gelişten baş gelişe dönmesi gerekir.

Miyom olan normal doğum yapabilir mi?

Miyomlar düşük riski oluşturabilir. Ama tedavisi vardır. Doğumda ise sezaryene yol açma ihtimali söz konusu olsa da doğum yapmaya engel değildir.

Gebelikte miyom ne demek?

Miyomlar rahim düz kaslarından gelişen iyi huylu urlardır. Fibroid ya da leiomiyoma adı da verilen miyomlar, düz kas ve bağ dokusu içeren iyi huylu (kanser olmayan) kitlelerdir. Gebelik kontrolüne gelen hastaların yaklaşık olarak %4 ünde miyom saptanmaktadır.

Miyom varken hamile kalınırsa ne olur?

Miyomlar kadınların çoğunda gebe kalma ve gebeliği taşıma konusunda fazla sorun çıkarmaz. Ancak rahmin duvarına baskı yapan, rahim boşluğunun sınırlarını zorlayan bir miyomu olan kadında, embriyonun rahme yerleşmesinde olumsuz etkiler yapabilirler. Bu durumda miyomların uygun bir yöntemle çıkarılması gündeme gelebilir.

Miyom kaç cm olursa ameliyat gerekir?

Ortalama olarak 6 ile 7 cm arasındaki miyomlar büyük miyom grubu içerisine girer. Bundan dolayı yaklaşık olarak 6-7 cm büyüklüğünden miyomların alınması gerekmektedir.

Miyom neden büyür?

Miyomların kesin nedeni bilinmemekle beraber östrojenin (kadınlık hormonu), miyomların büyümesine yol açtığı düşünülmektedir. Gebelik sırasında, salınan östrojen miktarı arttığından miyomlar bu dönemde büyür. Menopoz döneminde ise östrojen düzeyi azalır ve miyomlar küçülür.