Ilaçlı stent nedir

İlaçlı Stent Nedir? İlaç salınımlı stentler yerleştirildiği bölgede belirli bir süre boyunca salınan ve damarda yeniden daralmayı azaltacak ilaçlar içermektedir. İlaç salınımlı stentler metal stent iskeleti yapısındadır ve yüzeylerinde ince ve kontrollü salınım yapma özelliği olan bir ilaçlı tabakaya sahiptir.Jan 17, 2019

Ilaçlı ve ilaçsız stent arasındaki fark nedir?

İlaçlı stentler ( daha doğru ifade ile ilaç salan stent) üzerine yüklenilen ve damara yerleştirilmelerini takiben etrafa saldıkları ilaç sayesinde damarın yeniden daralma oranlarını, ilaçsız stentlere göre azaltmaktadırlar.

Stent tehlikeli midir?

Stent takılması, cerrahi bir işlem değildir. Bu sebeple risk oranı da düşüktür. Ancak nadir de olsa kullanılan lokal anestezik veya tıbbi boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon, böbrek işlevlerinde bozukluk, kanama ya da ani damar tıkanması sonucu kalp krizi gibi riskleri de vardır.

Ilaçlı stent hangi ilaç?

Bundan dolayı ilaçlı stentlerde aspirinle beraber kullanılan klopidogrel (plavix, karum, pingel vb) çıplak stentlere göre daha uzun süre (6-12 ay hatta daha fazla) kullanılıyor.

Stent takılan hasta hangi ilaçları kullanır?

Acil olarak tekrar balon-stent yapılması veya bypass cerrahisi gerektiren ani tıkanma oranı %2 civarındadır. Bu olayın olmaması için stent takılan hastalara aspirine ek olarak kan sulandırıcı bir ilaç daha (klopidogrel, prasugrel, tikagrelor içeren ilaçlar) verilir.

Damara takılan stentlerin ömrü ne kadardır?

Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor. Stentler tıkandığında ise içlerine tekrar stent takılabiliyor.

Kaç çeşit stent vardır?

Şu anda; metal stent, ilaçlı stent, eriyebilen stent ve yama (greft) stent olmak üzere 4 çeşit stent kullanılıyor. Metal stent, metal telden yapılmış bir tel örgüden oluşuyor.

Damara stent takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?

Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.