Imara aykırı yapılar hakkında uygulanacak yaptırımlar

Yapının mühürlenmesi, yapı ruhsatının ve yapı kullanma izninin iptali ve kamu hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırmama da imara özgü idari yaptırımlar arasındadır. Bu yaptırımlardan imar para cezası doğrudan yapı sahibine yöneltilirken diğer yaptırımlar yapı üzerine uygulanır.Dec 3, 2020

Imara aykırı yapı nereye şikayet edilir?

Kaçak yapıların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ALO 181 hattına ihbar edilmesi de mümkündür. Halk arasında “kaçak yapı ihbar telefonu” olarak bilinen bu hat sayesinde vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet ve ihbarlarını Alo 181'e iletebiliyorlar.

Imara aykırı yapılar nelerdir?

İmar mevzuatına aykırı yapı: Ruhsatsız yapılar, ruhsat ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına, kat nizamına, taban alanına, komşu mesafelerine, imar yoluna, ön çephe hattına, bina derinliğine, imar planı bölgeleme esaslarına aykırı olan, komşu parsele veya imar planlarında yol, yeşil alan, otopark gibi kamu hizmet ve …

Ruhsatsız yapılara uygulanacak yaptırımlar nelerdir?

Ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapanlara (malik ve müteahhide) idari para cezası verilir. Yapının sorumlusu fenni mesule bu cezanın 1/5'i oranında idari para cezası verilir. İdari para cezaları tekerrür halinde bir katı kadar artırılarak verilir.

Yapılar için hangi durumlarda yıkım kararı verilir?

Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir. Bu yolun hukuka uygun şekilde izlenebilmesi için, öncelikle idare tarafından usule uygun şekilde yıkım kararı verilmesi gerekir.

Bir müteahhit nereye şikayet edilir?

Inşaat ile ilgili şikayetler nereye yapılır? Eğer müteahhit söz konusu işleri yapmıyor, geciktiriyor veya yanlış yapıyor ise, maliye bakanlıkları ve belediyedeki beyaz masalara şikayet edilebilir.

Kaçak yapıyı yıkmak kimin görevi?

Kanun, kaçak yapıyı “Mevzuat kapsamında alınması zorunlu olan, yapı ruhsatı bulunmayan tüm yapılar” olarak tanımlamış. Kaçak yapının yıkılması noktasında da yürütme sorumluluğunu bize vermiş. Bu sorumluluğun ne kadar önemli olduğunu bir kaç ay önce yaşamış olduğumuz depremle bir kez daha hatırlamış olduk.

Imar mevzuatına aykırı yapı nedir?

Kaçak yapı ya da imar düzenlemelerine (mevzuatına) aykırı yapı, yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapıdır. İmar Kanunu madde 20; yapının imar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabileceğini belirtmiştir.