Iş mahkemeler kanunu

İş mahkemesi hangi davalara bakar?

İş mahkemesi, hukuku uyuşmazlıklarından kaynaklanan alacak, tazminat, tespit vb. davalarına bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu). İş mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde olan bir ilk derece mahkemesidir.

Iş mahkemelerinde hangi yargılama usulü uygulanır?

Özet: İş mahkemeleri iş uyuşmazlıklarını çözmekle görevli özel mahkemelerdir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile tüm uyuşmazlıklarında basit yargılama usulü uygulanmaya başlanmıştır. İş yargılamasında uygulanan basit yargılama usulü de genel mahke- melere göre özel düzenlemeler barındırmaktadır.

Iş mahkemesinde görülen davalardan hangilerinde arabulucuya başvuru zorunludur?

Dava şartı olarak arabuluculuk, Kanunun 3. Maddesi 1. Fıkrasında, “Bireysel veya toplu sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” şeklinde düzenlenmiştir.

İş Mahkemeleri kanunu yürürlükte mi?

MADDE 10- (1) 30/1/1950 tarihli ve 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.

İş mahkemesi kaç duruşmada biter?

İş mahkemesi genelde 3 ile 5 duruşmada sonuçlanır. İş mahkemelerinin ortalama görülme süresi 555 gündür. Bu nedenle 2020 yılında açılan bir davasının ortalama 2 yıl süreceği söylenebilir. İş mahkemesi istinaf süresi ise ortalama 3 yıldır.

İş mahkemesi adli mi idari mi?

Adli yargı ilk derece hukuk mahkemelerinden genel mahkemeler asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemeleridir. Özel mahkemeler ise asliye ticaret mahkemesi, iş mahkemesi, aile mahkemesi, icra mahkemesi, kadastro mahkemesi, tüketici mahkemesi ile fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesidir.

Iş mahkemesinden kazanilan parayi nasil alirim?

İşçi alacaklarının icra takibi ile tahsili için hukuken iki yol vardır. Bunlardan biri ilamlı icra takibidir diğeri ise ilamsız icra takibidir. İşçiler farklı türde alacakları için icra takibi yoluna başvurabilirler.