Kan verdikten sonra bayılma nedenleri

Kan alınınca neden bayılır?

Kan görünce bayılmak genellikle aşırı vazovagal tepkinin bir sonucudur. Bu da evrimsel bir korku refleksidir. Vazovagal refleks kalp hızını ve tansiyonu düşürerek bayılmaya neden olur.

Kan verdikten sonra ne gibi belirtiler olur?

Kan verildikten sonra vücutta olan olumlu değişiklikler oldukça fazladır. Özellikle kan bağışı yapan kişilerde yorgunluk, stres, yüksek tansiyon ve bağ ağrısı gibi rahatsızlıklar düzelir. Bunun yanında kan vermek kişilerde psikolojik olarak da oldukça rahatlatır.

Kan verdikten sonra baş dönmesi olur mu?

“Çok nadir olmakla birlikte kan bağışından sonra istenmeyen bazı şikayetler ortaya çıkabiliyor. Bunlar çoğunlukla baş dönmesi, bulantı, terleme, bayılma gibi şikayetler. Kan merkezine başvurduğunuzda gerekli muayene ve kan tahlili yapılmaktadır. Ancak buna rağmen çok nadir de olsa yan etkiler görülebilmektedir.

Verilen kan ne zaman yerine gelir?

Verilen kan ne kadar sürede yeniden üretilir? Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır.

Kan verince ne oluyor?

Kan verdiğinizde vücudunuzdaki kan hücreleri yenileniyor bu da daha sağlıklı ve daha güçlü olmanızı sağlıyor. Kan bağışı kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Kan vermek insanı psikolojik olarak rahatlatır ve kendini huzurlu hissetmesini sağlar.

Kan fobisi nedir?

Hematofobi (Kan korkusu) kana karşı duyulan aşırı ve önlenemez korku durumudur. Diğer birçok fobiden ayrı olarak bu korkunun akut durumlarında, vazovagal senkop (bayılma)gibi bazı fizyolojik reaksiyonlar gözlenebilir.

Kan verdikten sonra nelere dikkat etmeliyiz?

Kan verme işleminden sonra hemen ayağa kalkmayıp, 5-10 dakika istirahat edin. İstirahat sonrası yapılacak ikramları ve görevlinin önerilerini dikkate alın. Sigara içiyorsanız, kan bağışından sonra 1 saate kadar içmeyin. Kan verdiğiniz kolunuzla birkaç saat ağır şeyler taşımayın.