Mevlevilik ne demek tarih

Mevlevîlik (Osmanlı Türkçesi: مولويه – Mevleviyye), 13. yüzyılda yaşamış Mevlana Celaleddin Rumi'nin görüşleri ve tasavvufî düşünceleri üzerine, kendisinin ölümünün ardından gelişen tarikattır.

Mevlevilik nedir uzun anlatım?

Mevlana Celaleddin Rumi'nin kurduğu bir tarikattır. Mevlevilik, Celaleddin Rumi'nin ölümünden sonra oğlu Sultan Velet tarafından düzenlenmiş, büyük bir tarikat halini almıştır. … Bir saz heyeti eşliğinde yapılan ayinlerde Mevlevi dervişleri «sema» denen dansı yaparak dönerlerdi. Ayinler bir saatten fazla sürerdi.

Mevlevilik nedir din kültürü?

Mevlevilik, Mevlânâ Celâleddin Rûmi adına, oğlu Sultan Veled tarafından kurulan tarikatın adı. Mevlânâ Celâleddin Rûmi (1207-1274) dostlarının katıldığı özel toplantılar düzenler, tasavvufi ve dini sohbetler yapar, şiir söyler, zikrederek sema ederdi. … Mevlânâ'nın oturduğu yeri (sonradan tekke adını aldı) genişletti.

Mevleviliği kim Sistemleştirdi?

mevlana celaleddin rumi'nin (d. 1184 belh, horasan-ö. 1273 konya) düşünceleri çevresinde kurulan tarikat. babasının düşüncelerini sistemleştirdiği ve tarikat biçiminde örgütlendirdiği için mevlana'nın oğlu sultan veled (ö. 1312) mevlevilik'in asıl kurucusu ve ikinci piri sayılır.

Mevlanacılık nedir?

Mevlevîlik, Mevlâna'nın ölümünün ardından kendisini sevenlerce fikirleri ekseninde kurumsallaşmanın karşılığıdır.

Mevlevilik nedir çok kısa bilgi?

Mevlevîlik (Osmanlı Türkçesi: مولويه – Mevleviyye), 13. yüzyılda yaşamış Mevlana Celaleddin Rumi'nin görüşleri ve tasavvufî düşünceleri üzerine, kendisinin ölümünün ardından gelişen tarikattır.

Mevlevi felsefesi nedir?

Mevlana hümanizm, hoşgörü anlayışı ve bunu yansıtan hayatı ile dünyanın tanımış olduğu sayılı düşünürlerden biridir. … Mevlana, Hak (İslam inanışında bir şeyi hikmetin gereğine uygun olarak icat eden, dolayısıyla Allah'ın bir ismi ve sıfatı) yolunda ve aşk yolunda yanmayı, olmayı ve ermeyi amaç edinmiştir.

Mevlevilik te yer alan temel ilkeler nelerdir?

Mevlevilik'te yer alan temel ilkeler

  • Dinî esasları iyi bilmek.
  • Alçak gönüllü olmak.
  • Dindar olmak.
  • Kalbini her zaman temiz tutmak.
  • Maddi ve manevi temizliğe önem vermek.
  • Aklı iyi kullanıp hikmet sahibi olmak.

May 2, 2020