Serbest meslek kazancı

Serbest meslek faaliyeti, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari niteliği olmayan işlerin işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır. Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek kazancı muaflığı nedir?

Buna göre, 2020 yılı için toplamda 600.000 TL'yi aşmayan telif kazançları gelir vergisinden istisna olup, bu kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek, diğer gelirler dolayısıyla beyanname verilmesi halinde dahi bu kazançlar beyannameye dahil edilmeyecektir.

Serbest meslek kazancı nasıl hesaplanır?

Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama Net: Müşteriden tahsil edilecek miktarın, vergiler düşüldükten sonra elde kalan bölümü olarak tanımlanıyor. Brüt: Net kazancın, üzerine vergilerin eklenmesi ile oluşan miktara verilen ad. Net: 280 + 63 = 343 TL'lik makbuz düzenlenir ve bu tutar müşteriden tahsil edilir.

Serbest meslek erbabı hangi vergileri öder?

Serbest meslek faaliyetinde bulunan gerçek kişi mükellefler, kazançlarını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmektedirler.

Ücretler ve serbest meslek geliri arasındaki fark nedir?

Serbest meslek kazancı, belirleyici emek unsuru dolayısıyla ücrete benzetilebilirse de, emek-sermaye birlikteliğinden kaynaklanması, ücretin ise kendisine ait bir sermayesi bulunmayan hizmet erbabının emeği ile başkasına ait sermayenin birlikte kullanımından doğması bu iki gelir unsuru arasındaki temel farklılıktır.

Serbest meslek giderleri nelerdir?

Serbest meslek faaliyeti ile ilgili olan eşyanın işyerine nakli ile ilgili olarak ödenen hamaliye ve diğer nakliye giderleri, İşyerinde kullanılan ofis malzemeleri (masa, koltuk, vb), Personelle ilgili diğer giderler (eğitim vb.), Diğer genel giderler.

Serbest meslek vergisi ne kadar?

Serbest meslek kazancı elde eden mükellefler, gelir vergisine mahsup edilmek üzere, cari vergilendirme döneminin üçer aylık dönemler halinde tespit edilecek kazançları üzerinden %15 oranında geçici vergi öderler.

Serbest meslek makbuzunda brüt ücret nasıl hesaplanır?

Net ücrete brüt ücret üzerinden %18 KDV eklemeniz durumunda tahsil edilecek tutarı bulursunuz. Tahsil edilecek tutarı 80/98 ile çarparsanız net ücreti, 100/98 ile çarpmanız durumundaysa brüt ücreti bulursunuz.