Susuz yetişen bamya

Ege'nin verimli ovalarında susuz yetişen, güneşle de kına rengine bürünen bamya, fiyatıyla üreticisini memnun etti. "Bornova" ya da "kınalı" bamya olarak bilinen bitkinin tohumları nisandan itibaren toprakla buluşuyor. Üreticisine kısa sürede hasat imkanı veren bamya, yetiştiği süre içerisinde su istemiyor.10 Aug 2020

Bamya çok su ister mi?

Bamyanın tohumları oldukça kalındır. Bu nedenle bu tohumların çimlenmesi geç olur. Bamya tohumlarının çimlenmesinin daha hızlı olabilmesi için ortam sıcaklığı ile neminin yeterli derecede seyretmesi oldukça önemlidir. Çimlenen bamya filizleri ekildikten sonra çok fazla suya ihtiyaç duymaz.

Bamya sulanır mı?

Masura şeklinde yapılan üretimlerde tohum ekimi ile birlikte iklim koşullarına bağlı olmak koşulyla gerekli olduğu dönemlerde salma şeklinde sulama yapılır.

Bamyaya ne gübresi atılır?

Ülkemizde bazı yörelerde hiç gübreleme yapılmadan bamya yetiştirilmektedir. Ancak bamyanın ekildiği toprağa, bir önceki sonbaharda iyi yanmış çiftlik gübresi ile mümkünse düşük yüzdeli azot, potas ve fosfor içeren kompoze gübre verilmesi yararlı olur.

Bamya tohumu kaç günde topraktan çıkar?

işlenmiş toprağa bamya tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-3 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 10-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Bamyayı sulamak gerekir mi?

Yağmurlama sulama, külleme hastalığını teşvik ettiği için kesinlikle yapılmamalıdır. Bamya üretiminde özellikle ilk meyveler görüldükten sonra verilen su, verim üzerinde olumlu etki yapar. İlk ot temizliğinden sonra sulu tarımda ilk sulama yapılır. … Sulama yapılıyorsa sulamaya devam edilir.

Bamya da yüksek verim almak için ne yapmalıyız?

Ortalama hava sıcaklığı 15-20 °C, toprak sıcaklığı en az 15 °C olunca tohum ekimi yapılmalıdır. Bamya toprak isteği yönünden çok seçici değildir. Her tür toprakta rahatlıkla yetiştirilebilir. Diğer tür sebzelerin yetişemediği yer altı su seviyesi yüksek topraklarda da başarı ile yetişebilir.

Bamya verimi nasıl artar?

Bamya hasadı sürekli ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Hasat edildikçe bitkide yeni çiçek meyve oluşumu teşvik edilir. Bitki üzerinde tohumluk için olgunlaşmaya bırakılan meyveler bitki gelişimini de engeller. Bölge ve çeşitlere bağlı olarak bamya bitkisinin hasat süresi 1.5-4 ay devam eder.