Ticaret mahkemesi yargılama usulü

Asliye ticaret mahkemelerinde esas olan yargılama usulü asliye hukuk mahkemelerinde olduğu gibi yazılı yargılama usulüdür. Ancak kanunda belirtilen hallerde basit yargılama usulü uygulanır.01-Nov-2020

Ticari davalarda hangi yargılama usulü?

7101 sayılı kanun ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklik ile yüz bin TL'lik parasal sınırın altında kalan uyuşmazlıklar için açılan davaların basit yargılama usulünde görüleceği düzenlenmiştir.

Basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanmaz?

Basit yargılama usulü, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik hâlleri ile soruşturma veya kovuşturma yapılması izne ya da talebe bağlı olan suçlar hakkında uygulanmaz (CMK m.251/7).

Hukuk davalarında basit yargılama usulü nedir?

Basit yargılama usulü, daha çabuk sonuçlandırılması gereken, daha kısa bir incelemeye ihtiyaç duyan ve daha kolay bir inceleme ile sonuçlandırılabilecek dava ve işler için kabul edilmiş daha basit, daha seri bir yargılama usulüdür.

Basit yargılama usulü nedir TTK?

Basit yargılama usulü olağan yargılama usulünden daha hızlı ve basit bir hukuk muhakemesi usulü olup basit yargılama usulünde taraflar cevaba cevap ve ikinci cevap dilekçesi vermezler.

Yazılı yargılama usulü hangi mahkemelerde uygulanır?

Örneğin, asliye hukuk mahkemelerinde kural olarak yazılı yargılama usulü uygulanırken, sulh hukuk mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır.

Asliye ticaret mahkemesinde hangi yargılama usulü?

Asliye ticaret mahkemelerinde esas olan yargılama usulü asliye hukuk mahkemelerinde olduğu gibi yazılı yargılama usulüdür. Ancak kanunda belirtilen hallerde basit yargılama usulü uygulanır.

HMK basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır?

(1) Basit yargılama usulü, kanunlarda açıkça belirtilenler dışında, aşağıdaki durumlarda uygulanır: a) Sulh hukuk mahkemelerinin görevine giren dava ve işler. b) Doğrudan dosya üzerinden karar vermek konusunda kanunun mahkemeye takdir hakkı tanıdığı dava ve işler.