Türkiye de arazi kullanımı pdf

Arazi kullanımı ne demek?

2-Arazi Kullanımı: İnsan etkisi ile ortaya çıkan arazi kullanımlarını ifade etmektedir. Bu gösterge Çevresel Verilerin Koordinasyonu Projesine göre belirlenen arazi kullanım türlerinin oransal gösterilmesi ve arazi kullanımı değişimlerinin karşılaştırmasını ifade etmektedir.

Yanlış arazi kullanımı ne demek?

Yanlış arazi kullanımı arazilerin kabiliyet yeteneklerine göre kullanılmamasıdır. Başka bir deyişle arazilerin jeolojik, jeomorfolojik (eğim, bakı vb.), vejetasyon, hidrolojik ve toprak özelliklerinin dikkate alınmadan kullanılmasıdır.

Marjinal tarım arazisi nasıl bulunur?

Marjinal tarım arazisi içinde kalmış veya çevresinde tarım arazisi bulunmayan 2 hektardan az mutlak tarım arazisi veya özel ürün arazisi, 0,5 hektardan az dikili tarım arazisi ve 0,3 hektardan az örtü altı tarım arazisi marjinal tarım arazisi olarak kabul edilir.

Arazi kullanım değişimi nedir?

Arazi Kullanımı Sınıflandırması (Land Use Classification): Arazi örtüsünün ekonomik faaliyet alanları tarafından kullanımına göre sınıflandırılmasıdır. Arazi Kullanımı Değişimi (Land Use Change): Belirli bir zaman diliminde arazi kullanım ö llikl i i d ği i i iif d d Z l i ihti d özelliklerinindeğişimini ifade eder.

Arazi kullanım kabiliyet sınıfı nedir?

Arazi Kullanım Kabiliyet Sınıfı – www.yatirimadestek.gov.tr | Devlet Destekleri ve Teşvikler. Mevcut bir arazinin toprak özellikleri incelenerek hangi kullanım alanlarına (işlemeli tarım, müdahale gerektiren tarım, mera ve orman vb.) uygun olduğunu ortaya koyan sekiz sınıftan oluşan sınıflandırmadır.

Arazi Değerlendirme Nedir?

Arazi değerlendirme, arazilerin kullanım potansiyel- lerinin tahmin işlemidir. Her bir potansiyel arazi kullanımı, her bir arazi özelliği ile kıyaslanır veya eşleştirilir. Bu işlemin çıktıları herhangi bir arazi çeşidinin herhangi bir uygunluğudur (Dent, 1981; Beek, 1978).

Erozyonu önlemek için tarlalar nasıl sürülür?

Erozyonu önlemek için;

  1. Mevcut bitki örtüsü korunarak ağaçlandırma yapılmalıdır.
  2. Eğimli tarım alanlarında tarla eğime paralel sürülmeli ve taraça (seki) yapılmalıdır.
  3. Nöbetleşe tarım yöntemi uygulanmalı (bu yöntemde asıl amaç erozyonu önlemek değildir. …
  4. Otlaklarda erken ve aşırı otlatma yapılmamalıdır.