Yargıtayın görevleri nelerdir

Yargıtay, temel görevi adli yargı alanında temyiz incelemesi yapmak olan yüksek mahkemedir (Yargıtay Kanunu m.1). Bu nedenle, uygulamada Yargıtay'a “temyiz mahkemesi” de denilmektedir. Yargıtay, adli yargı hukuk uygulamasında birliği sağlamak üzere “hukuki derece” mahkemesi olarak görev yapan en yüksek mahkemedir.

Hangi davalar Yargıtay a gider?

Yargıtay Kanunu'na göre temyiz incelemesi dosya üzerinde yapılır.

  • Tüzel kişiliğin feshi.
  • Genel kurul kararlarının iptali.
  • Evlenme butlanı
  • Evlilik iptali.
  • Alacak ve velayet davaları

Yargıtay kaç üyesi var?

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, 1 hukuk ve 3 ceza dairesinin kapatılmasına karar verdi. Buna göre, Yargıtay'ın 12 hukuk ve 12 ceza dairesi olmak üzere 24 daireden oluşturulması için yapılan çalışmalar tamamlandı.

Yargıtay hangi birimlerden oluşur?

Kuruluş: Madde 2 – Yargıtay; Birinci Başkanlık, daireler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, bürolar ve idari birimlerden oluşur.

Yargıtay Başkanı görev süresi kaç yıl?

Yargıtay Birinci Başkanı, birinci başkanvekilleri, daire başkanlarının görev süreleri dört yıldır. Süresi bitenler yeniden seçilebilirler. Yeni seçim yapılıncaya kadar eski başkanlar görevlerine devam ederler.

Yargıtay a dosya neden gider?

Hakkınızdaki kararın temyiz edilmesi halinde dosyanız mahkeme tarafından önce Yargıtay C. Başsavcılığına gönderilir. … Çünkü Yargıtay Ceza Dairesi tebliğnameyi de dikkate alarak hüküm verecektir ve eğer aleyhinize ise tebliğnameye cevap verebilir, itirazlarınızı bildirebilirsiniz.

Istinaf kararları Yargıtay a gider mi?

İstinaf mahkemesi (bölge adliye mahkemesi) tarafından istinaf incelemesi sonucunda verilen nihai karara karşı, belli yasal koşullar varsa, temyiz incelemesi için Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılabilir.

Yargıtay kaç üyeden oluşur 2021?

Yargıtay Başkanlığı Yargıtay'da görev yapan kaç daire vardır? Yargıtay'da yirmi hukuk, yirmi iki ceza dairesi ve her dairede bir daire başkanı ile yeteri kadar üye bulunur. Daireler bir başkan ve dört üyenin katılmasıyla toplanır; işi müzakere eder ve çoğunluk ile karar verirler.