Yaşlılık dönemi özellikleri

Hareketlerde yavaşlık, daha fazla yorgunluk hissi, cinsel istekte azalma, şişmanlama, unutkanlık, ciltte kırışıklıklar vs. yaşlanma belirtileri ve yaşlılık dönemi özellikleri olarak sayılabilir.

Yaşlılık döneminin fizyolojik özellikleri nelerdir?

Yaşlılarda yüksek tansiyon çok belirgindir. Yine eklem iltihabı, işitme kaybı ve kalp hastalıkları da görülebiliyor. Kadınlarda yüksek tansiyon, romatizma ve görme bozuklukları daha fazlayken, erkeklerde işitme kaybı daha fazladır. Piaget'e göre yaşlılıkta formal işlemsel düşünce gelişmez.

Yaşlılık dönemi sorunları nelerdir?

Yaşlılıkla ilgili en temel sorunlara baktığımızda; yoksulluk ve düşük gelirle mücadele edilmesi, sosyal güvenlik politikalarındaki eksiklikler, uygun olmayan konut ya da mekanlarda yaşayan yaşlıların durumu, ailedeki bakımın azalması, yaşlılığa yönelik olumsuz tutumlar, yaşlı istismar ve ihmali, yaş ayrımcılığı gibi …

Yaşlılık döneminde hangi alanda gerileme olmaz?

  • isimleri ve kelimeleri hatırlamada zorluk yaşasa da “sözlü anlatım ve dilbilgisi gibi dile ait beceriler.
  • yaşlanmaya rağmen korunur” (Cangöz, 2009:100).
  • Yaşlanma sürecinde bilişsel alanla ilgili fonksiyonların tümünde gerileme görülmez.

Yaşlılık psikolojisi nedir?

Yaşlanma yaygın kanıya göre ruhsal, zihinsel yeteneklerin kaybı ve psişik işlevlerin zayıflaması ile eşanlamlıdır. Yaşlılık hayatımız sürdükçe geçeceğimiz bir yoldur, tıpkı bebeklik, çocukluk, gençlik gibi. Hayatta bazılarımızın ulaşabildiği, avantajları ve dezavantajları olan hayatın son demidir.

Yaşlılık döneminde gelişimsel özellikler nelerdir?

Havighurst'a göre yaşlılık döneminin gelişim görevleri; azalan fiziksel gücüne uyum gösterme, emekliliğe uyum gösterme, eşinin ölümüne uyum gösterme, kendi akran gruplarıyla tam bir uyum içinde olma, yurttaşlık görevlerini yerine getirme, normal yaşam şartlarını sürdürebilmedir (Akt.

Yaşlı bireylerle nasıl iletişim kurulur?

Hızlı konuşmamalı. Eğer yaşlı birey söylenen kelimeleri anlamamışsa sağlık çalışanı mesajı tekrarlarken farklı kelimeleri kullanmalı; çünkü duyma yetersizliği olan yaşlı hastalar bazı basit kelimeleri daha iyi duyabilir. Yaşlı bireyle konuşurken yüz yüze olmalı. Sık sık geri bildirim almalıdır.

Yaşlılık döneminde görülen ruhsal değişiklikler nelerdir?

Bundan dolayı yaşlı bireylerde, depresyon, demans, deliryum, ölüm korkusu, uykusuzluk ve anksiyete gibi pek çok psikolojik sorunlar görülmektedir (3). Yaşlılıkta görülen psikolojik problemleri bireyin günlük yaşamını, çalışma hayatını, bağımlılık durumunu ve çevresi ile iletişimini etkilemektedir.